گروه مطالعاتی و تحقیقاتی شرکت پیشگامان هیمه (محصولات ارگانیک دارامان) که به عنوان بزرگترین و تخصصی ترین تولید کننده بیش از یکصد محصول ارگانیک از جمله عسل ارگانیک، گوشت ارگانیک، خشکبار ارگانیک، چای ترش ارگانیک، چای سیاه ارگانیک، برنج ارگانیک، برنج قهوه ای ارگانیک و انواع محصولات رژیمی ارگانیک برای بیماران دیابتی ،ورزشکاران و… در خصوص آماده سازی و نحوه مصرف گیاهان دارویی که این روزها بیشتر مردم به این نوع گیاه پناه می آورند مقاله ایی تحت عنوان « ۵ روش تهیه و آماده سازی گیاهان دارویی » تهیه نموده است . امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت ببرید .
روش های آماده سازی گیاهان دارویی
گیاهان دارویی را می توان به روشهای مختلفی آماده مصرف نمود . انتخاب روش تهیه و آماده سازی گیاهان دارویی به عوامل مختلفی مانند نوع گیاه و میزان نرمی بافت های آن ، نوع مواد موثره موجود در گیاه ، وسایل و امکانات موجود و محل و نوع مصرف گیاه ( خوراکی یا موضعی ) بستگی دارد . در این قسمت به معرفی روشهای متداول آماده سازی گیاهان دارویی می پردازیم .
- دم کرده : یکی از متداول ترین شیوهای استفاده از گیاهان دارویی دم کردن آنها می باشد . بدین منظور آب را بجوشانید ، شعله را خاموش کرده گیاه دارویی مورد نظر را به آب جوش اضافه کنید و آن را در معرض حرارت غیر مستقیم مانند روی کتری و سماور قرار دهید.
- بسته به نوع گیاه زمان دم کردن از ده دقیقه تا نیم ساعت متفاوت است و در مواردی به یک ساعت هم می رسد . این روش جهت آماده کردن گیاهان دارای اسانس و بافت های نازک مثل برگ و گل برگها مناسب است . دم کرده های گیاهی تا یک شبانه روز قابل نگه داری می باشند .
بیشتر بدانید: خواندنی های ارگانیک
- جوشانده : در این روش گیاه در آب سرد ریخته شده و بر روی حرارت قرار می گیرد تا گرم شود و به جوش آید و مدتی به جوشیدن ادامه دهد ، سپس شعله خاموش شده و محلول گیاهی روی حرارت غیر مستقیم قرار می گیرد تا گیاهی مدتی دم کشیده شود .
- این روش جهت آماده کردن گیاهان دارای بافت سخت مثل ریشه و پوست درخت مناسب است . جوشانده های گیاهی تا یک شبانه روز قابل نگه داری می باشند .
جوشانده
- روغن گیاهی : روغنهای گیاهی جهت استفاده موضعی بر روی پوست بسیار مناسب بوده و معمولا”استفاده خوراکی ندارند . جهت تهیه روغنهای گیاهی ، گیاه مورد نظر را خرد کرده و در یک ظرف شیشه ای خشک و تمیز بریزید سپس روغن مایع ( ترجیحا آفتابگردان ) را به آن اضافه کنید تا حدی که حدود یک بند انگشت بالای سطح گیاه را روغن بپوشاند .
- سپس در ظرف را ببندید و آن را در جای گرمی به مدت دو تا چهار هفته قرار دهید . در طی این مدت بهتر است چند بار شیشه را تکان دهید تا روغن و گیاه بهتر با هم آمیخته شوند . سپس مخلوط را در صافی ریخته و گیاهان را خوب فشار دهید تا عصاره آن ها خارج شود . روغن به دست آمده سرشار از مواد موثره گیاهی است و می توانید آن را در ظرف شیشه ای تمیز و درداری ریخته و تا شش ماه در یخچال نگه داری کنید .
- تنتور ( خیسانده الکلی ) : تنتور با خیساندن گیاه در الکل اتیلیک ۲۵ درصد تهیه می شود . جهت تهیه تنتور گیاه را خرد کرده و در ظرف شیشه ای بریزید . به ازای هر ۲۰۰ گرم گیاه خشک شده و یا ۶۰۰ گرم گیاه تازه یک لیتر الکل ۲۵ درصد به آن اضافه کنید ، سپس در ظرف را ببندید و آن را در محل سرد و تاریکی قرار دهید .
- پس از گذشت دو هفته محلول را صاف کنید و محلول صاف شده را در ظرف شیشه ای درداری ریخته و در یخچال قرار دهید و در زمانهای مورد نیاز مقداری از آن را در آب رقیق کرده و مصرف کنید .
الکل علاوه بر نقشی که در استخراج ترکیبات فعال گیاه دارد ، یک ماده نگه دارنده هم به شمار می رود و به همین دلیل تنتورها را می توانید تا یک سال نگه داری کنید . برای تهیه تنتور هیچ گاه از الکل صنعتی استفاده نکنید .
- کپسول : برخی از گیاهان دارویی را می توانید به صورت خشک و پودر شده و داخل کپسولهای ژلاتینی ریخته و مصرف کنید . کپسولهای ژلاتینی در حجمهای مختلفی ساخته می شوند و می توانید آن ها را از فروشگاههای مواد و لوازم پزشکی و آزمایشگاهی خریداری کنید . جهت تهیه کپسولهای گیاهی گیاه و یا گیاهان مورد نظر را پودر کنید . برای پر کردن کپسول ها پودر گیاه را در یک ظرف صاف بریزید ، دو نیمه کپسول را از هم جدا کنید و آن ها را در داخل پودر به طرف هم بلغزانید و دوباره به هم متصل کنید ، به این ترتیب پودر درون کپسول را پر می کند . پس از به هم چسباندن دو نیمه کپسول آن ها را در ظرف شیشه ای تیره رنگی بریزید و در جای خنکی نگه داری کنید .