سیستم OFSP Organic Food System Program))
OFSP Organic Food System Program)) با دسترسی به شبکهای جهانی در بیش از ۱۲۰ کشور، فرصت خاصی را برای تحقیق، توسعهی ایده و فعالیتهایی برای پیادهسازی عملی ” الگوی مصرف غذای سالم ” ارائه میکند. آنها پویایی مصرف غذای سالم در یک جوامع پایدار را به تصویر میکشند.
رژیمهایی برای سیارهای سبز
OFSP با مدلهای رژیم غذایی اثباتشده و نوآورانه کار میکند. شرکای OFSP دانش مفصلی از رژیمهای متعدد منطقهای، از جمله رژیم غذایی مدیترانهای و رژیم غذایی نیو نوردیک ( New
Nordic) دارند. مطالعات مربوط به رابطهی بین سلامت و محیط زیست به مبحث علمی تبدیل یافته است که میتوان از آن برای اثبات و بهبود الگوهای تولید و مصرف استفاده کرد. نکات قابل توجه OFSP عبارتند از:
• تهیه مواد مغذی سالم و خوشمزه، با استفاده از دانش محلی و تکنولوژیهای مناسب بهبودیافته
• پرورش مواد اولیه غذایی ارگانیک، از مزارعی با حفظ اصول زیستمحیطی – تولید مواد مغذی با کیفیت بیشتر با باقیماندهی سموم کمتر
• تولید بیشتر سبزیجات و غلات طبیعی و کامل – ( محصولات غلات کامل در مقایسه با همتاهای اصلاح شده سیرکنندهتر هستند و دارای ارزش غذایی بالاتری هستند و زبالهی کمتری از آنها تولید میشود.)
• مصرف گوشت کمتر – حیوانات در چرخه کشاورزی مورد نیاز هستند؛ اما مصرف آنها باید کنترل شده باشند. حیوانات و ماهیها باید تحت شرایط خوب پرورش یابند و اکثر گوشت مصرفشده باید از پستانداران نشخوارکننده تامین شود. معیار میانگین جهانی این است که حداکثر ۲۰ درصد مواد غذای انسان باید از فراورده های گوشت و ماهی تشکیل شده باشد. (لازم بیاد آوریست محصولات لبنی و تخم مرغ در این ۲۰ درصد قرار نمیگیرد.)
• استفاده از مواد غذایی فصلی – مصرف محصولی که به صورت محلی در فصل طبیعی خود تولید میشود میتواند تازه، کم هزینه و در عین حال دوستدار طبیعت و محیط زیست باشد.
• تولید محصولات غذایی محلی – تعریف «محلی» بسته به محصول و بازار متفاوت است. لذا علوفهی و سایر نهاده ها که حیوانات در هر محل مصرف میکنند این تعریف را متفاوت میکنند.
• تولید زبالهی کمتر – اتلاف در تولید، فرآوری، توزیع، تهیه و در مصرف باید به حداقل برسد.
جوامع غذایی پایدار محلی ( Local Sustainable Food Societies)
جوامع غذایی پایدار محلی (LSFS) عبارتند از شبکههایی از تمام عاملان موثر در سیستم مواد غذایی ، از مزرعهداران تا مصرفکنندگان، مقامات محلی، بخشهای تحقیقات، طرحهای آموزشی و سازمانهای غیر دولتی. را شامل میشود . LSFS باید بر اساس ویژگیهای زیستمحیطی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و چهارچوب قانونی محلی ایجاد شود. این جوامع افراد مختلف در این زنجیره را گرد هم میآورند و به مصرفکنندگان آموزش میدهند تا آنها را قادر به گرفتن تصمیمات آگاهانه سازند.
ویژگیهای متداول برای تحقق رژیم ها صحیح در سیاره سبز
۱. فراگیر بودن – از تمام عاملان دعوت میشود که به سمت بهترین شیوه حرکت کنند و تقریبا هیچ مانعی برای مشارکت وجود نداشته و عموم دست اندرکاران مسئولیت پذیر بوده و متعهد به ت پیشرفت استمرار باشند. همدلی میان مزرعهداران، فرآوریکنندگان، بازرگانان، قانونگذاران، مصرفکنندگان و محققان موانع بر سر راه مشارکت را کاهش میدهد و انگیزهای برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان برای حرکت به سمت شیوههای بهتر ایجاد میکند.
۲. برابری جنسیتی – ملاحظهی اصلی در تمام فعالیتها ، شامل فراهم کردن فرصتی بزرگتر برای همکاری و مشارکت زنان در رهبری است تا اعتدال بهتری میان مردان و زنان وجود داشته باشد
۳. مسئولیت حسابداری هزینههای واقعی – خاک، آب، تنوع زیستی، استفاده از انرژی، کاهش اتلاف، معیشت، کیفیت محصول و سلامت انسان، همگی باید بهبود یابند. همه عوامل باید در کنار یکدیگر تحول یابند و از چهارچوبی مشترک برای هدایت و سنجش تغییر الگو استفاده کنند.
۴. هماهنگی تحقیقات و نوآوری – OFSP دانشمندان را از سراسر جهان در زمینههای کشاورزی، امنیت مواد غذایی و تغذیه، سلامتی و محیط زیست به کار میگیرد. مطالعات در سطح محلی و منطقهای به طور جهانی به اشتراک گذاشته و هماهنگ میشوند. LSFS با استفاده از سیستمهای خود به عنوان آزمایشگاههای زنده، تجربیات خود را به اشتراک میگذارند و از یکدیگر یاد میگیرند. موسسات آموزشی و پژوهشی با OFSP و دولتها همکاری میکنند تا اولویتها را بر اساس بزرگترین نیازهای شناسایی شده در زمینهی مشخص شده تعیین کنند. هدف OFSP مطالعه، به اشتراکگذاری، غنیسازی و شرح این سیستمهای غذایی است تا دستاوردهای آنها بتواند نظاممند، شناسایی و قابل سنجش شوند. نتایج این کارها به طور همزمان در شبکهها و پلتفرمهای مرتبط (مانند UN 10YFP، C40، ICLEI، TIPI و غیره) قرار میگیرد.
۵. آگاهی و رفتارهای مصرفکننده – آگاهی مصرفکننده از طریق برنامههای آموزشی مدارس، پیامهای عمومی و کمپینهای آگاهی و مناسبتهای فرهنگی (مانند جشنوارههای برداشت محصول، نمایشگاههای مواد غذایی و جشنها) بالا میرود و او انگیزه مییابد تا از تولید محلی، حفظ محیط زیست، کاهش اتلاف و نیز بهبود تجربهی آمادهسازی و لذت از مواد غذایی حمایت کنند. رژیم غذایی برای سیارهای سبز به عنوان مدل و معیاری برای مصرف عمل میکند.
۶. تقویت روابط و زنجیرههای ارزش – تولیدکنندگان، فرآوریکنندگان، توزیعکنندگان و بازرگانان بر اساس ترکیبی از عملکرد مطلق و بهبود مستمر خود، ارتباطی مستقیمی با پیشرفت اقتصادی دارند. بنابراین تشویق خرید مصرف کنندگان از تولید کنندگان و فراوری کنندگان کمک به مالیاتها بوده و تاثیر رژیم غذایی برای سیارهای سبز را بازتاب میکند.
۷. شفافیت – مشارکتکنندگان در OFSP خود را موظف میدانند عملکرد بر اساس داده های واقعی، فرصت برابر برای دستیابی به منابع عمومی و اجرای عادلانهی سیاستها و مقررات را به صورت شفاف به اشتراک بگذارند. بنا براین برای اطمینان از کیفیت و اهداف آموزشی، دسترسی به اطلاعات معتبر و فرصت تبادل نظر برای تمام افراد علاقهمند وجود دارد.