تا به حال در مورد اعجاز مورچه ها فکر کردید ، حکومت سلیمان نبى(ع) یکى از اعجابهاى قرآن بوده و داستان قدرت وی در سوره «نمل» یعنى مورچه، بیان شده است. تفکّر در آفرینش مورچه انسان را به سوی فهم حقایقی ژرف سوق میدهد و ذکر فرومانرایی با عظمت حضرت سلیمان در سورهای که به نام یکی از کوچکترین مخلوقات خداوند نامگذاری شده، انسان را به تدبّر وامیدارد.
مورچه و فرومون
مورچهها حشراتی اجتماعی میباشند و امروزه بیش از ۱۲۰۰۰ نوع مورچه طبقهبندی و شناسایی شده است. مورچه ها با استفاده از فرومونها(ماده شیمیایی بودار تولید شده به وسیله حیوانات برای ایجاد ارتباط گروهی)، صداها و لمس با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند که استفاده از فرومونها به عنوان سیگنالهای شیمیایی در ایجاد ارتباط رایجتر است. در قرآن کریم اشارات بسیار دقیق علمی در مورد نحوه ارتباط صوتی و فرومونی مورچهها وجود دارد که در سایت فروشگاه تخصصی محصولات ارگانیک دارامان به بحث در مورد ارتباط فرومونی پرداخت نمودهایم. همچنین در قرآن به شکسته شدن بدن مورچهها اشاره شده است که استعمال واژه بسیار دقیق و علمی است چرا که اسکلت خارجی بدن مورچهها از مادهای بنام کیتین ساخته شده است که به سیلیکون شیشه نیز شباهت دارد و صدای له شدن مورچه صدایی شبیه خرد شدن میباشد.
از آنجایی که اغلب مورچهها در روی سطح زمین زندگی میکنند، از سطح خاک برای برجا گذاشتن رد فرومون استفاده میکنند تا دیگر مورچهها نیز بتوانند آنرا دنبال کنند. بطور مثال، در گونههایی که بصورت گروهی کاوش میکنند، مورچهای که غذا پیدا میکند یک رَد فرومون در مسیر بازگشت به لانه برجای میگذارد و این مسیر بوسیله دیگر مورچهها دنبال میشود، پس از بازگشتِ مورچه های دیگر با غذا، این مسیر تقویت میشود. هنگامی که منبع غذا تمام میشود، دیگر رَد جدیدی توسط مورچهها، در مسیر بازگشت گذاشته نمیشود و بوی فرومون به آرامی محو میشود. این عمل باعث میشود که مورچهها با تغییرات محیط خود را هماهنگ کنند. بهطور مثال هنگامیکه یک مسیر مشخص شده به سمت منبع غذایی توسط یک مانع سد میشود، مورچهها مسیر را رها میکنند تا مسیر جدیدی پیدا کنند. اگر مورچهای موفق شود، رَد جدیدی بر جای میگذارد که شامل مسیر کوتاهتری به لانه میباشد. مسیرهای موفق به سمت منبع غذا بوسیله سایر مورچهها دنبال میشوند و مسیرهای بهتر تقویت میشوند تا در نهایت بهترین مسیر پیدا شود.
مورچهها از فرومون، تنها برای رَد یابی استفاده نمیکنند. هنگامیکه یک مورچه آسیب میبیند از خود فرومونِ خطر ساطع میکند که باعث میشود مورچههای اطراف او در حالت تهاجمی قرار بگیرند و همچنین مورچههای بیشتری به آن منطقه جذب شوند. برخی از گونههای مورچه از فرومون خاصی به نام فرومونِ پروپاگاند استفاده میکنند که باعث میشود دشمنانشان دچار سردرگمی شده و به یکدیگر حمله کنند.
جالب است بدانید که تحقیقات زیادی در خصوص مورچه هاو تاثیرات آنها شده است .
مثلاٌ نتایج تحقیقات محققان دانمارکی نشان میدهد که وجود مورچهها بر روی درختان و گیاهان نه تنها مضر نیست بلکه از ابتلای آنها به ۱۴ نوع بیماری پیشگیری میکند.
این محققان با بررسی مطالعات مختلف متوجه شدند که به طور متوسط حضور مورچه ها بر روی درختان و گیاهان مختلف موجب کاهش ۵۹ درصدی عوامل بیماری زا می شود.
محصولات ارگانیک دارامان پیشنهاد می کند :محصولات رژیمی ارگانیک دارامان
محققان گفتند که هنوز نمی دانند چگونه مورچه ها گیاهان را درمان می کنند اما فرمون هایی که مورچه ها برای پیدا کردن راه خود «فرمون هایی» را در رد پاهای خود بر روی گیاهان ترشح می کنند این فرمون ها خاصیت آنتی بیوتیکی دارند. اثر درمانی مورچه ها بر بیماری های گیاهی می تواند ناشی از همین فرمون ها باشد. فرمون ها پیام های شیمیایی درون گونه ای را مخابره می کنند و واکنش های رفتاری کوتاه مدت را بر می انگیزند.